Menneskerettighetenes historie strekker seg tilbake til menneskehetens opprinnelse. Gjennom tidene har folk kjempet for frihet og bedre livsbetingelser, og mot urettferdighet og autoritære ledere. Menneskerettighetene har utviklet seg fra abstrakte ideer til konkrete krav som grupper og enkeltpersoner har forsvart. I dag er menneskerettighetene juridiske forpliktelser som stater må overholde.
FN og de moderne menneskerettighetene
Når vi snakker om menneskerettigheter i dag, refererer vi som regel til de internasjonale menneskerettighetene. Disse oppstod da FNs Verdenserklæring om menneskerettighetene ble vedtatt 10. desember 1948. For første gang fantes det internasjonale regler om grunnleggende rettigheter for mennesker over hele verden, og som stater skulle overholde. Da ble menneskerettighetene universelle.
Menneskerettigheter omhandler individers rettigheter og statlige myndigheters forpliktelser. Stater har plikt til å respektere folks rettigheter og legge til rette for at de blir oppfylt. Verdenserklæringen inneholder 30 artikler som definerer enkeltpersoners rettigheter. De to første artiklene fokuserer på kjerneverdiene: menneskeverdet og likeverdet.
Menneskerettighetene er ofte delt inn i ulike kategorier:
- Sivile rettigheter beskytter liv, integritet, religionsfrihet, rettssikkerhet, privat- og familieliv, ytrings-, forsamlings-, forenings- og bevegelsesfrihet.
- Politiske rettigheter beskytter retten til å delta i landets styre gjennom stemmerett og retten til å stille til valg.
- Økonomiske rettigheter beskytter retten til arbeid, til å danne og delta i fagforeninger, til å streike og til en tilstrekkelig levestandard.
- Sosiale rettigheter beskytter individets rett til støtte ved arbeidsledighet, sykdom, uførhet og andre forhold.
- Kulturelle rettigheter beskytter retten til undervisning, til å delta i kulturlivet og til å nyte godt av vitenskap og opphavsrett.
FNs Verdenserklæring om menneskerettighetene ble startpunktet for det omfattende internasjonale systemet som i dag finnes for å beskytte menneskerettighetene. FN har også utarbeidet juridisk bindende konvensjoner om menneskerettigheter. Når stater blir medlem av konvensjonene, forplikter de seg til å endre eget lovverk slik at det harmoniserer med innholdet i konvensjonene. De må også regelmessig sende inn rapporter til FN om hva de gjør for å realisere menneskerettighetene for de som befinner.